YUHANNA DE BRÉBEUF VE ISHAK JOGUES, ŞEHİTLER (1642-1649)
Yuhanna de Brébeuf’ün “Tinsel Notları”ndan
19 Ekim, Azizler Yuhanna de Brébeuf Ve İshak Jogues Bayramı
Benim için ölmeye tenezzül eden sadece senin için öleceğim, İsa.
İkigün üst üste içimde büyük bir şehitlik arzusu ve şehitlerin yaşadıkları tüm acıları çekmenin canlı isteğini hissettim. Tanrım ve Kurtarıcım İsa, bana bahşetmiş olduğun tüm nimetlerin karşılığını verebilecek miyim? Elinden acıların kasesini alıp adını yardıma çağıracağım (bak. Mez. 115, 13). Sonsuz Babanın ve Kutsal Ruh’un huzurunda, çok aziz Annenin ve çok iffetli eşinin huzurunda, meleklerin, havarilerin ve şehitlerin, saygın babalarım Aziz İgnatius ve Aziz Francesco Saverio’nun huzurunda elimden geldiğince şehitliğin inayetinden kaçmayacağıma ant içerim, evet, Kurtarıcım İsa, ant içerim, şayet bir gün sonsuz merhametinle bana, layık olmayan hizmetkarına, bahşetmek lütfunda bulunursan.
Bu noktada, geri kalan yaşamım boyunca, ölmek ve senin uğruna kanımı dökmek fırsatlarını kaçırmama izin verilmesini istemiyorum, yeter ki bazen başka şekilde davranmam şanına daha uygun düşmezse. Ve ölümcül darbeyi yediğimde onu, kalbimin tüm arzusu ve neşesi ile, senin elinden almaya kendimi mecbur kılıyorum. Bunun için, ey sevecen İsa, ben şimdiden sana, duyduğum neşe duyguları ile, kanımı, bedenimi, hayatımı ikram ediyorum öyle ki ben sadece senin için öleyim. Bu lütfu benden esirgemezsin çünkü benim için ölmeye tenezzül ettin. Bu kadar mutluluk içinde ölebilmem için, bu gibi bir hayat sürmeme yardımcı ol. Böylece Tanrım ve Kurtarıcım ben azaplarının kasesini elinden alacağım ve İsa, İsa, İsa diyerek adını anacağım.
Ey Tanrım, tanınmadığına ve bu barbar halklar içinde senin inancına sarılanların bu kadar az sayıda olmalarına ne kadar üzülüyorum! Günah daha kaybolmadı ve sen sevilmiyorsun! Evet, Tanrım, bu ülkelerdeki tutukluların çekebilecekleri işkenceler, bu işkencelerin acımasızlığı, üzerime yıkılabilirse tüm yüreğimle bunlara katlanmaya ve acılarını çekmeye hazırım.